Operisanima od raka dojke redovna stručna pomoć fizioterapeuta u Opštoj bolnici Užice

Na inicijativu Savetovališta ‘Jefimija’, od 21.9.2018. godine, na odeljenju hirurgije Opšte Bolnice u Užicu obezbeđena je redovna fizioterapeutska demonstracija i upoznavanje sa vežbama koje operisane/i od raka dojke treba da počnu da rade odmah nakon hirurške intervencije kod pacijentkinja kojima su uklonjene limfne žlezde.

Ove vežbe su neophodne kako bi se prevenirao, sprečio razvoj limfedema, otoka ruke koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne tretira na vreme. Kako bi imale stalni podsetnik, pacijentkinje će dobijati i flajere sa detaljno ilustrovanim i objašnjenim vežbama.

Dogovor o obogaćivanju tretmana pacijentkinja operisanih od raka dojke postignut je na sastanku kod direktorke bolnice dr Jelene Raković-Radivojević. Na sastanku su učestvovali i dr Miroslav Stanojević, načelnik hirurškog odeljenja, dr Miroslav Selaković, načelnik odeljenja fizikalne medicine i rehabilitacije i Slavica Simić, predsednica Savetovališta’ Jefimija’ i dr Maja Gulan, šefica odseka za hirurgiju dojke i ujedno i podpresednica udruženja ‘Jefimija’.

Uvođenje ovih aktivnosti kao dela redovnog medicinskog tretmana novoperisanih je put ka smanjenju posledica hirurškog tretmana i nepotrebnih kompikacaija, kao u pokazatelj prepoznavanja potreba obolelih.

U skladu sa prepoznavanjem značaja saradnje OB i ‘Jefimije’, dogovoreno je da dve fizioterapeutkinje i jedna medicinska sestra ( Milesa Tanasijević – inače korisnica ‘Jefimije’) iz OB Užice prisustvuju okruglom stolu koji će se u Vrnjačkoj Banji organizovati 1.oktobra 2018. i čija će glavna tematika biti fizioterapeutske potrebe obolelih od raka dojke, kao i proširenja prava na rehabilitaciju u ovom području.

Potrebno je podsetiti da je ‘Jefimija’ sa drugim udruženjima onkoloških pacijenata pokrenula inicijativu za proširenje liste RFZO na besplatan kompresivni rukav za limfedem.