Živeti bolje nego pre

“Sada već više od četiri godine sa dijagnozom C50 (rak dojke) još uvek učim da prihvatam tuđu pomoć, da tražim pomoć. Trudim se da izbegavam negativne teme i ljude, odvajam bitno od manje bitnog.Učim da prošlost postavim na pravo mesto, učim da praštam, a praštanje je oslobađanje našeg povređenog identiteta. Ne opraštam ono što mi je učinjeno, već onima koji su to učinili, opraštam njihovu patnju, njihovo očajanje…

Trudim se da živim današnji trenutak jer jedino je on stvaran. Volim svojih 65 godina, to su moje najlepše godine, godine koje prvi put i sad živim.…

Pored svih ljubavi učim da volim i sebe, volim svoje telo, želim da izgledam dobro i da se pre svega dobro osećam. Naučila sam da kažem: „Ne“. NE! Neću ovo, hoću ono, neću to sad kad ti hoćeš, ja ću to kad ja hoću. Ne želim da imam sebe za najvećeg neprijatelja, želim pobedu, želim život!!! Mislim da sam na dobrom putu.” (Nađa)

Put ka ozdravljenju

Mnoga istraživanja i iskustva ljudi koji su se uspešno borili i izborili sa rakom su pokazala da su najvažniji faktori koji doprinose dobrom suočavanju sa problemima koje nosi rak i borbu sa njim, i koji povećavaju dobre šanse za ozdravljenje (pored pridržavanja svih lekarskih saveta i poštovanja svih medicinskih procedura):

  • pozitivan stav / mišljenje, optimizam i nada
  • fizička aktivnost
  • zdrava ishrana

Pozitivan stav / mišljenje, optimizam i nada

Pozitivno mišljenje i nada ne znače poricanje problema i činjenice da postoji bolest, bol i patnja. Poricanje za sobom povlači neaktivnost i bespomoćnost , a pozitivno mišljenje povećava moć i pomaže da se lakše savlada sve ono što bolest, lečenje i dalji život donose.

„Zora se u Beogradu od prestrašenog pileta iz Somborske bolnice pretvorila u zmaja; hod joj je postao snažan, siguran i samouveren. Cveta je, osim kriza pri polascima u Beograd, izgledala hrabra i optimistična. Ponedeljkom smo kao studenti odlazile u Beograd, a petkom se vraćale. Borovak u Beogradu, osim za lečenje, iskoristile smo za obilazak znamenitosti.“ (Mara)

Pozitivna očekivanja imaju značajnu ulogu u ozdravljenju pacijenta. Obolele osobe koje imaju nadu i pozitivna očekivanja skloniji su traženju dodatnih informacija , drugog mišljenja, različitih opcija lečenja i bolje se brinu o sebi od onih koje su depresivne i smatraju da nemaju kontrolu nad svojim životom.

“Radujem se svakom jutru, družim se samo sa pozitivnim ljudima, slušam muziku, dajem i primam osmehe i zagrljaje. Poklanjam sebe, to me čini srećnom. Znate, ja imam 25 godina i shvatila sam nije heroj onaj koji padne i ostane da leži, većonaj koji otrese prašinu sa sebe i krene dalje. I nemam vremena da se vraćam na ono što sam do sada uradila, čeka me još toliko mnogo posla!” (Dajana)

„Takva sam. Ne žalim se, dobro i mirno živim. Slažem se sa komšilukom. Ako ne mogu da pomognem, odmoći sigurno neću! Volim da obiđem i posavetujem. Za mene su sva vrata otvorena! Ponesem kafu, voće i pomognem. I dobro se osećam kada pomognem! Mislim da sam se izlečila baš zato što sam zadovoljna.“ (Milena)

„Volim život i imam još velikih planova da ostvarim! Upoznala sam i jednog divnog čoveka, osećam da je naša romansa na vidiku.“ (Rozalija)

Pozitivno mišljenje vas neće izlečiti od raka, ali će vam pomoći da se lakše nosite sa svim što ta bolest i proces lečenja nose sa sobom!

“Ja hoću da umrem od starosti, a ne od raka. Svako neka dobro radi svoj posao; lekari svoj, a moj je, sada, da se ne predam. Kada to mogu ja, koja živim sama sedamdeset pet godina, onda to možete i vi.” (Matilda)

Fizička aktivnost

U svom godišnjem izveštaju iz 2002. godine Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je naglasila da su nezdrav način ishrane i manjak fizičke aktivnosti glavni faktori rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti koje se dovode u uzročno posledičnu vezu sa više od 60% smrtnosti u svetu.

Kretanje, optimalna fizička aktivnost, je uslov za očuvanje čovekovog zdravlja i normalnog funkcionisanja organa, sistema i čovekovog organizma u celini.

Bilo bi dobro da  umerene fizičke aktivnosti upražnjavate makar pola sata dnevno svakoga ili bar približno svakoga dana u nedelji. Takve aktivnosti mogu da podrazumevaju šetnju, brzo hodanje, vožnju biciklom, plivanje, kućne popravke ili sređivanje dvorišta.

Najbolje je da u saradnji sa svojim lekarom izaberete onu fizičku aktivnost koja vama pričinjava zadovoljstvo: hodanje, jogu, tenis, džogiranje, vožnju bicikla… Prijaće vam i da promenite neke sitne navike: umesto prevoza hodajte ili idite biciklom, uz stepenice idite peške umesto liftom, sami radite kućne poslove, smanjite gledanje televizije i izađite napolje.

“Bog je stvorio čoveka da radi i tako se on održava u životu. Radeći i stvarajući izbacuje iz sebe zlovolju i kojekakve otrove. Nema boljeg pročišćavanja od znojenja, ni ugodnijeg mirisa od mirisa oznojenog tela, ako je od korisnog rada, a ne od kojekakvih sprava u teretanama, saunama i fitnesima. Ne treba rasipati energiju uludo, zbog mode. Sve mora biti za opšte blagostanje. Sunce ubija tamu na Zemlji, pa i iz tela i iz duše čoveka. Lepa reč i lepa misao upućeni čoveku bolje leče od svakog medikamenta.” (Danica)

“Jogom sam se počela baviti par godina nakon operacije i činilo se da sam je oduvek iščekivala. Joga me je naučila da volim sebe, da svoje telo uvažavam i osluškujem. Da se umirim i stišam misli, da se koncentrišem i uronim u mir u sebi i usred buke i užurbanosti oko mene. Puno je mudrosti u knjigama o jogi, osećam da mi govore ono što sam oduvek i znala – o harmoniji unutar nas (uma, duha i tela) i jedinstvu između pojedinca i celog univerzuma. Tu sam naučila koliko je važno biti prisutan u svakom trenutku, gledati ljude i događaje sa puno ljubavi i strpljenja, opraštati, pomagati, stvarati… (Budi ti ono svetlo koje želiš da vidiš u drugima). Svakodnevnim vežbanjem joge sam dovela svoje opšte stanje u jedan optimalni balans, ostavila sam pušenje, imam liniju bolju nego u mladosti, dobar pozitivan stav prema svemu, dobro spavam i imam puno vremena da slušam ljude i da se družim sa svojom unukom.”

“Volim ljude, jer sam zavolela sebe. Zahvalna sam za sve, a i ponosna jer znam da sam to sama za sebe izborila. Osećam se snažnom, centriranom (u sebe) i zaokruženom ličnošću. Za to mogu da zahvalim sebi i jogi.” (Slavica)

Zdrava ishrana

Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Čovekovo zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspolozenje direktno su uslovljeni načinom ishrane koji svakodnevno primenjuje. Pravilna i zdrava ishrana pomaže pojedincu da se lakše suoči sa životnim teškoćama i da se zaštiti od mnogobrojnih fizičkih i psihičkih bolesti.

Osnovne smernice za zdravu ishranu kažu da treba: izbaciti iz upotrebe belo brašno, beli šećer, rafinisanu so, konzerviranu hranu, meso i mesne prerađevine… i preći na: žitarice (koje treba da čine 50% ishrane), voće i povrće u velikim količinama (oko 30%), umesto crvenog mesa i visoko zasićenih životinjskih masti koristiti morsku ribu i plodove mora. Umesto prerađenih ulja i svinjske masti koristiti hladno ceđena biljna ulja, pre svega maslinovo, kukuruzno, sojino, susamovo, laneno… Pijte zeleni čaj, žalfiju, neven, čaj od pečurke šitake, sok od pšenične trave, sveže ceđene sokove od šargarepe, cvekle, celera, bele rotkve…

“Od tada mnogo šta menjam u svom životu. Prvenstveno ishranu. Moj suprug je postao pravi virtuoz u miksanju voća, povrća, ceđenju sokova. Prilagođavam odevanje, a organizam jačam šetajući i po nekoliko kilometara dnevno. Odmaram se, čitam, radim stvari koje me opuštaju.” (Nađa)

“Vodila sam računa o ishrani, koristila sam mnogo svežeg voća i povrća, mnogo semenki, isključila sam brzo spravljenu i konzervisanu hranu. Uzdržavala sam se od dizanja tereta, kolege s posla i moji sinovi su takve poslove radili umesto mene. Uživala sam u šetnjama, muzici, čitala sam, družila se sa ljudima koji me razumeju i koji mi prijaju. I mislila sam sebi i drugima samo dobro.” (Rozalija)