Оперисанима од рака дојке редовна стручна помоћ физиотерапеута у Општој болници Ужице

На иницијативу Саветовалишта ‘Јефимија’, од 21.9.2018. године, на одељењу хирургије Опште Болнице у Ужицу обезбеђена је редовна физиотерапеутска демонстрација и упознавање са вежбама које оперисане/и од рака дојке треба да почну да раде одмах након хируршке интервенције код пацијенткиња којима су уклоњене лимфне жлезде.

Ове вежбе су неопходне како би се превенирао, спречио развој лимфедема, отока руке који може довести до озбиљних компликација ако се не третира на време. Како би имале стални подсетник, пацијенткиње ће добијати и флајере са детаљно илустрованим и објашњеним вежбама.

Договор о обогаћивању третмана пацијенткиња оперисаних од рака дојке постигнут је на састанку код директорке болнице др Јелене Раковић-Радивојевић. На састанку су учествовали и др Мирослав Станојевић, начелник хируршког одељења, др Мирослав Селаковић, начелник одељења физикалне медицине и рехабилитације и Славица Симић, председница Саветовалишта’ Јефимија’ и др Маја Гулан, шефица одсека за хирургију дојке и уједно и подпреседница удружења ‘Јефимија’.

Увођење ових активности као дела редовног медицинског третмана новоперисаних је пут ка смањењу последица хируршког третмана и непотребних компикацаија, као у показатељ препознавања потреба оболелих.

У складу са препознавањем значаја сарадње ОБ и ‘Јефимије’, договорено је да две физиотерапеуткиње и једна медицинска сестра ( Милеса Танасијевић – иначе корисница ‘Јефимије’) из ОБ Ужице присуствују округлом столу који ће се у Врњачкој Бањи организовати 1.октобра 2018. и чија ће главна тематика бити физиотерапеутске потребе оболелих од рака дојке, као и проширења права на рехабилитацију у овом подручју.

Потребно је подсетити да је ‘Јефимија’ са другим удружењима онколошких пацијената покренула иницијативу за проширење листе РФЗО на бесплатан компресивни рукав за лимфедем.