О нама

Саветовалиште “ Јефимија “ је основано 1. априла 2000. године као здравствени програм НВО Женски центар Ужице. Од јануара 2013. године Саветовалиште ‘Јефимија’ је самостално удружење.

Саветовалиште су основале психолошкиња Славица Симић и др Маја Гулан, специјалисткиња хирургије са субспецијализацијом из онкологије.

Визија

Свака жена живи у стању емоционалне, физичке и друштвене добробити и благостања – економски је независна, има шансе за здраве стилове живота, слободно време, није експлоатисана.

Кад се разболи, систем одговара на њене потребе, подржава је и оснажује. И жену и њену околину.

Друштво у коме је живот сваке жене драгоценост.

Мисија

Побољшање положаја и квалитета живота жена остваривањем женских људских права, нарочито права на здравље у свим аспектима друштвеног живота.

Циљеви

 • Подизање свести друштвене заједницеи самих жена о праву жена на здравље, положају и условима у којима се то право остварује;
 • Пружање искуствене, психосоцијалне и информативне подршке оболелима и леченим женама и члановима породице у процесу рехабилитације;
 • Сарадња, иницирање и учешће у креирању оптималних услова за развој здравих стилова жиивљења, превентиву, заштиту и лечење жена;
 • Пружање подршке оболелим и леченим женама у коришћењу законских права на заштиту, едукацију и интеграцију;
 • Утицај на повећање квалитета и обима услуга у остваривању права жена и особа са инвалидитетом;
 • Сарадња, иницирање и помоћ раду надлежних органа, установа и организација у земљи и иностранству ради стварања услова за унапређење и спровођење превенције, ране дијагностике, рехабилитације и интеграције оболелих и особа са инвалидитетом као последицом болести;
 • Сарадња са научним, здравственим, медицинским и другим инаституцијама које се баве малигним и другим болестима;
 • Сарадња са регионалним и међународним удружењима и организацијама које са баве правом и здрављем жена, удружењима оболелих и лечених од малигних болести и и особа са инвалидитетом.

Саветовалиште ‘’Јефимија’’ је чланица Европа дона Србија – Српског форума за рак дојке, који је основала у сарадњи са Женским центрум Милица  и Центром за промоцију здравља жена.

Европа дона Србије је део EUROPA DONNA – Европске коалиције против рака дојке са седиштем у Милану која окупља представнице 47 европских земаља у борби против рака дојке.

Географско подручје деловања

Својим активностима ‘Јефимија непосредно покрива географско подручје Златиборског округа (општине Ужице, Пожега, Ариље, Косјерић, Бајина Башта, Пријепоље, Прибој, Нова Варош, Сјеница и Чајетина). Кориснице програма су врло често и жене из Вишеграда и околине (Република Српска), али и Моравичког округа (Ивањица, Чачак, Лучани), Рашког округа (Нови Пазар), Борског округа (Бор), Пиротског округа , Браничевског округа (Пожаревац) и из других градова Србије које траже помоћ преко отвореног телефона. Преко електронских мрежа пружамо помоћ и нашим сународницама које су се стицајем околности нашле у разним деловима света (Охајо, Москва, Брисел и друге.

Активности Саветовалишта “Јефимија“

Од 2000. године развиле смо програм активности који одговара на потребе особа са дијагнозом рака дојке и прилагодјен је фазама у процесу лечења.

Све врсте помоћи које пружа „Јефимија“ су бесплатне за жене које користе наше услуге.

У „ Јефимији“ можете добити:

 • Подршку и информације ‘’из прве руке’’, од жена које имају искуство лечења рака дојке, кроз разговоре у болници приликом лечења, у групама самопомоћи у просторијама ‘’Јефимије’’ и преко телефона.
 • Здравствену подршку и нформације које добијате од лекара везано конкретно за Вашу болест и стање, али и могућност да разумете како одређени типови лечења и стилови живота могу да помогну у борби против болести што постижемо кроз здравствене радионице.
 • Психолошку подршку, кроз рад на суочавању са дијанозом, паником и страхом који су неминовни пратиоци процеса лечења, како са породицом када добијете дијагнозу и током лечења, разумевање зашто нам се болест догодила и како можемо променити понашање да бисмо допринели да се излечимо и победимо болест.
  Ову подршку пружамо кроз психолошке радионице и индивидуалну психотерапију.
 • Друштвену подршку,редовна акција уличне продаје цвећа „Цвет који живот значи“, Фонд за помоћ оболелим чланицама ‘Биљана Ристановић Биља’, чланство и разноврсне активности са ‘ себи једнакима’, утицање на побољшање услова за третман болести уопште (јавност, институција, породица)

Друге активности:

 • заговарање (са другим удружењима) за повећање права на доступне услуге, делимично или потпуно покривене трошкове за оболеле од малигних болести/рака дојке: потпуно покривени путни трошкови, бесплатни грудњаци сваке календарске године, партиципација државе за перике, обезбеђивање бесплатног компресивног рукава за особе са лимфедемом руке, иницијатива за бањску рехабилитацију, иницијатива за добијање бесплатних импланта за примарну реконструкцију дојке после мастектомије;
 • директан утицај на поновно успостављање континуитета у доступности хемиотерапије у Здравственом центру Ужице;
 • иницирање за обезбеђивање простора и едуковање кадра за терапију лимфедема у Општој болници Ужице;
 • успостављање редовне обуке новооперисаних пацијенткиња од рака дојке од стране физиотерапеута Опште болнице на одељењу хирургије, у циљу превенције лимфедема;
 • покретање иницијативе и успостављање увођење нове процедуре мунохистохемијске (ИХХ) анализе – анализе стероидни рецептори и хумани епидермални  фактор раста (ХЕР 2) у О.Б. Ужице;
 • Стално учешће на регионалним конференцијама и сатанцима који доприносе бољем сагледавању ситуације, размени искустава и тражену заједничких решења;
 • стварање Мреже Саветовалишта ”Јефимија”;
 • учешће у стварњу Националног плана акције за унапредјење здравља жена при Министарству здравља РС;
 • имплементација родног приступа у здравственим установама примарне и секундрне здравствене заштите – Тренинг 2006/7г. Учествовало 236 здравствених радника Златиборског округа;
 • 40 студената и новосвршених лекара Медицинског факултета из Београда прошло је дводневну сензибилизацију за рад са женама оболелим од рака дојке од стране тима “Јефимије“ и жена које су имале искуство болести;
 • активности стварања заједничке асоцијације удружења пацијенткиња за борбу против рака дојке у Србији –НАЛОР-а;
 • иницијатива и учешће у успостављању националног дана за борбу против рака дојке;
 • оснивање Европа Дона Србија – Српског форума против рака дојке…
 • одржавање сваког пролећа уличне продаје цвећа и кроз акцију ‘Цвет који живот значи’ која доприноси повећању свести јавности о значају превентивних прегледа и сакупљању новца за активности Саветовалишта и помоћ корисницама;
 • редовно учешће у манифестацији Ружичасти октобар и Каравану Дај педалу раку;
 • редовно учешће у обележавању Дана здравих дојки;

Ефекти:

У време почетка рада ‘Јефимије’, рак дојке је био табу тема, ‘невидљива болест’, ‘срамота’…Последица тога су биле болести откривене у касним стадијумима и смртност је била велика.

Сада је рак дојке тема о којој се говори са све мање предрасуда, зна се да се са њом може борити и изборити и да се у ‘Јефимији’ може добити свака врста подршке.

Од 2000. године у Златиборском округу се бележи тенденција пада морталитета од рака дојке у односу на централну Србију. Према званичним подацима (за 2015. годину) стандардизована стопа смртности у Златиборском округу је најнижа у Србији , тј. износи 11 на 100.000 становника, док је просечна стопа смртности за Централну Србију 19 на 100.000.

Сваке године, разноврсним директним активностима ‘Јефимије’ обухватимо око 250 – 300 редовних корисница и чланица и преко 500 других (чланова породица, здравствених радница/ка, грађанки и грађана на предавањима и трибинама).

Сервис „Јефимије“ је користило је преко 1.750 жена, оболелих од рака дојке и преко 100 чланова породице оболелих из Србије и околних земаља.

Од 2000. до 2008. године, док је то било могуће кроз програме невладиних организација, бесплатне клиничке прегледе у ‘’Јефимији’’ урађени су са око 5000 жена, код 106 од њих су откривене промене, од којих 39 су биле малигне.

Број присутних на превентивним предавањима и кроз медије може се изразити кроз десетине хиљада.