Ljubica Kovačević Lola – Pismo oboleloj ženi

Draga moja prijateljice,

Obraćam ti se ovim pismom, jer sam jednom i ja bila bolesna kao ti sada.

Dobila si dijagnozu.

Rak dojke!

Užas! Strah! Panika…

To su osećanja koja te sada obuzimaju…

Uvek si mislila da rak znači smrt i da se dešava drugima. Svi mi tako mislimo kada smo zdravi, mada je pogrešno i jedno i drugo. Rak ne znači smrt i može se desiti svakome.

Moje prijateljice i ja smo to preživele. Ranije se desilo nama. Sada se dešava tebi. Uplašena si i očajna. Dobro je ako možeš da plačeš. Svaka suza odnosi po delić straha koji te sputava da mirno razmišljaš.

Pokušaj! Razmisli.

Sve češće se priča o tome da je rak izlečiv. Poveruj u to, jer je istina. Mnoge od nas bile su bolesne pre 5, 10, 15 godina. Zato poveruj odmah da ćeš se izlečiti. To je uvek prvi i najvažniji korak kojim ćeš započeti lečenje. Odbaci svaku sumnju.

Lekar ti je rekao da postoji OPERACIJA. Šta će se desiti? Šta ćeš dobiti operacijom?

Evo: odstraniće ti rak. Posle operacije nećeš više imati tu opasnu izraslinu koja se sada nalazi u tvojoj dojci. Operacija znači i da će ti odstraniti deo dojke ili celu dojku. Možda će ti ugraditi implantat (novu dojku). A možda ćeš nositi protezu. U oba slučaja ( kada se obučeš) izledaćeš isto kao i pre operacije. Istina je da ćeš imati ožiljak od operacije. Na to ćeš se vremenom navići jer to je ipak mala cena za život – koji se nastavlja.

Posle operacije lekari će ti reći da ćeš primati HEMIOTERAPIJU. To su lekovi od kojih će ti možda opasti kosa. A možda će ti biti muka dok ih primaš… Ova terapija ne boli, ali je neprijatna. Mi sada pričamo o tome kao o događaju iz prošlosti. Tako ćeš i ti proći kroz to. I samo ćeš se sećati.

Da budu sigurni da su sve loše ćelije iz tvog tela očistili, lekari će ti možda preporučiti ZRAČENJE. Zračenje se vrši u većim zdravstvenim centrima koji imaju aparate potrebne za to. Provešćeš jedno vreme u nekom od tih centara dok se ne završi zračenje.

I to je to – što se tiče medicine i lekara.

Ali postoji i ono što je nepodnošljivo dok traje – tvoj strah; nesanica; tvoje crne misli

– Kako da izađeš iz toga?

– Kako da prestaneš da se bojiš?

– Koga da pitaš?

– Ko može da razume kako se osećaš?

– Ko može da ti pomogne?

Zbog pitanja koja te muče, napisana je ova knjižica. U njoj ćeš naći odgovore na sva pitanja o tvom lečenju koja će ti dati lekari koji nas leče.

A onaj deo tebe koji se boji i koji sumnja – taj deo ima nas koje smo prošle kroz sve to. Mi znamo kakve misli te muče jer imamo to iskustvo. I rado ćemo ga podeliti sa tobom. Veliki broj žena preživeo je ono što ti sada preživljavaš. I sve nas je više. I imamo sve više iskustva. Znamo kako se pobeđuje rak dojke.

Zato:

– Pomisli na sve nas koje smo to preživele;

– Skupi svu svoju hrabrost (jer je imaš duboko u sebi) i ODLUČI DA ŽIVIŠ.

– Seti se sebe iz svih ranijih perioda svog života. Kakva si bila i šta si sve mogla. Odluči da opet budeš moćna.

– Odluči da veruješ u svoje telo

– da veruješ lekaru

– da veruješ lekovima

Odluči da veruješ u izlečenje, bez ikakve sumnje.

I ponašaj se u skadu sa svojim odlukama.

Kad osetiš strah, počni da radiš nešto što će ti odvući misli na bolju stranu. Slušaj muziku, čitaj nešto (knjige, novine…), rešavaj ukrštene reči, moli se Bogu, prošetaj, napiši to što osećaš ( to o strahu)…

Kada noću ne možeš da spavaš, počni da se sećaš sebe iz detinjstva (kakva si bila, kako si trčala, igrala se…). Zatim se seti sebe kao mlade devojke. Šta si mislila, kako si se doterivala…Na kraju počni da zamišljaš sebe kad ozdraviš – šta ćeš sve uraditi za sebe što ranije nisi. Gde ćeš sve ići… Zamisli sebe kako se smeješ.

Uradi za sebe sve što možeš. Zaboravi na druge. Dok se lečiš, budi potpuno okrenuta sebi. Tako ćeš najbolje pomoći i sebi i onima koji te vole.

 Tvoja prijateljica Lola

 

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/483111/lola-je-pobedila-rak.html