Љубица Ковачевић Лола – Писмо оболелој жени

Драга моја пријатељице,

Обраћам ти се овим писмом, јер сам једном и ја била болесна као ти сада.

Добила си дијагнозу.

Рак дојке!

Ужас! Страх! Паника…

То су осећања која те сада обузимају…

Увек си мислила да рак значи смрт и да се дешава другима. Сви ми тако мислимо када смо здрави, мада је погрешно и једно и друго. Рак не значи смрт и може се десити свакоме.

Моје пријатељице и ја смо то преживеле. Раније се десило нама. Сада се дешава теби. Уплашена си и очајна. Добро је ако можеш да плачеш. Свака суза односи по делић страха који те спутава да мирно размишљаш.

Покушај! Размисли.

Све чешће се прича о томе да је рак излечив. Поверуј у то, јер је истина. Многе од нас биле су болесне пре 5, 10, 15 година. Зато поверуј одмах да ћеш се излечити. То је увек први и најважнији корак којим ћеш започети лечење. Одбаци сваку сумњу.

Лекар ти је рекао да постоји ОПЕРАЦИЈА. Шта ће се десити? Шта ћеш добити операцијом?

Ево: одстраниће ти рак. После операције нећеш више имати ту опасну израслину која се сада налази у твојој дојци. Операција значи и да ће ти одстранити део дојке или целу дојку. Можда ће ти уградити имплантат (нову дојку). А можда ћеш носити протезу. У оба случаја ( када се обучеш) изледаћеш исто као и пре операције. Истина је да ћеш имати ожиљак од операције. На то ћеш се временом навићи јер то је ипак мала цена за живот – који се наставља.

После операције лекари ће ти рећи да ћеш примати ХЕМИОТЕРАПИЈУ. То су лекови од којих ће ти можда опасти коса. А можда ће ти бити мука док их примаш… Ова терапија не боли, али је непријатна. Ми сада причамо о томе као о догађају из прошлости. Тако ћеш и ти проћи кроз то. И само ћеш се сећати.

Да буду сигурни да су све лоше ћелије из твог тела очистили, лекари ће ти можда препоручити ЗРАЧЕЊЕ. Зрачење се врши у већим здравственим центрима који имају апарате потребне за то. Провешћеш једно време у неком од тих центара док се не заврши зрачење.

И то је то – што се тиче медицине и лекара.

Али постоји и оно што је неподношљиво док траје – твој страх; несаница; твоје црне мисли

– Како да изађеш из тога?

– Како да престанеш да се бојиш?

– Кога да питаш?

– Ко може да разуме како се осећаш?

– Ко може да ти помогне?

Због питања која те муче, написана је ова књижица. У њој ћеш наћи одговоре на сва питања о твом лечењу која ће ти дати лекари који нас лече.

А онај део тебе који се боји и који сумња – тај део има нас које смо прошле кроз све то. Ми знамо какве мисли те муче јер имамо то искуство. И радо ћемо га поделити са тобом. Велики број жена преживео је оно што ти сада преживљаваш. И све нас је више. И имамо све више искуства. Знамо како се побеђује рак дојке.

Зато:

– Помисли на све нас које смо то преживеле;

– Скупи сву своју храброст (јер је имаш дубоко у себи) и ОДЛУЧИ ДА ЖИВИШ.

– Сети се себе из свих ранијих периода свог живота. Каква си била и шта си све могла. Одлучи да опет будеш моћна.

– Одлучи да верујеш у своје тело

– да верујеш лекару

– да верујеш лековима

Одлучи да верујеш у излечење, без икакве сумње.

И понашај се у скаду са својим одлукама.

Кад осетиш страх, почни да радиш нешто што ће ти одвући мисли на бољу страну. Слушај музику, читај нешто (књиге, новине…), решавај укрштене речи, моли се Богу, прошетај, напиши то што осећаш ( то о страху)…

Када ноћу не можеш да спаваш, почни да се сећаш себе из детињства (каква си била, како си трчала, играла се…). Затим се сети себе као младе девојке. Шта си мислила, како си се дотеривала…На крају почни да замишљаш себе кад оздравиш – шта ћеш све урадити за себе што раније ниси. Где ћеш све ићи… Замисли себе како се смејеш.

Уради за себе све што можеш. Заборави на друге. Док се лечиш, буди потпуно окренута себи. Тако ћеш најбоље помоћи и себи и онима који те воле.

 Твоја пријатељица Лола

 

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/483111/lola-je-pobedila-rak.html