Светлана Цеца Новаковић – Прича победнице

Рођена сам 2. септембра 1974. Живим у Вишеграду, граду који се налази на граници између Србије и Босне и Херцеговине. Завршила сам средњу школу и радила сам као посластичарка у месном хотелу. Од 2007. године сам у пензији. Бавила сам се спортом, била сам увек насмејана, позитивна и пуна живота. А онда је дошао рат… Уз то и јако лош и, по мене, погубан однос са партнером. Било је тешко, али сам се трудила да о кроз то прођем тако што ћу мислити на сутра.

Али није било тако. Када сам мислила да је све прошло, 2004. године осетила сам јак бол у пределу леве дојке. Уследио је одлазак код лекара и дијагноза КАРЦИНОМ ДОЈКЕ. Тог тренутка мој живот је постао најстрашнија ноћна мора. Имала сам 29 година и рак дојке откривен у трећем стадијуму.

Због врсте карцинома хитно сам оперисана, Тада је кренула борба које ја у почетку нисам ни била свесна. Као и раније, била сам храбра и оптимистична. Али то није довољно када се суочите са таквим непријатељем, није довољно ни то што вас породица воли и подржава. Они су ту, али су и уплашени и немоћни.

Потребно је нешто више: да верујете, заиста верујете, и то тако што видите и знате да је болест победива! Да имате подршку оних који су се сусрели са тим, који су је побеђивали. Да ту буде неко ко ће вас провести кроз ту долину немоћи, страха и бола. Неко ко ЗНА.

Чула сам за Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке’Јефимија’ и отишла тамо. Имала сам срећу да упознам жене које су преживеле и које су ме подржале тако да је моја борба била и њихова, јер када своју бол и терет поделите са неким пола од тога нестане. Маја, жена која ме је оперисала, увек је била ту да се консултује, информише нас о болести, прегледа ме; Лола, жена која је победила болест у фази метастазе и која је свим оболелим женама прва слика када мислимо о излечењу, жена која скида наше најтеже терете када се први пут сретнемо са њом, води групе самопомоћи и помаже женама у болници када се први пут сретну са болешћу, увек је ту за нас на отвореном телефону; Славица, психолошкиња која нам кроз психолошке радионице и подршку помаже да поправимо себе и своје животе да се не бисмо опет разболеле. Ту су и наша дружења, излети,…

Ишла сам у ’Јефимију’. Мислила сам да је подршка моје докторице, психолошка подршка и подршка у групама самопомоћи довољна и да могу да да победим као и увек јер сам борац по опредељењу.

Била сам већ у фази половине процеса хемиотерапије. А онда се мој оптимизам сломио, страхови и туга су провалили таквом силином да сам мислила да ћу нестати, упркос томе што лечење мог тела напредује. Било је време да уђем и у процес психотерапије. Лагано, из дана у дан, мој бол, страхови и туга почели су да истичу из мене, ’поспремила’ сам своје животно искуство, извукла мудрости из њега и усредсредила се на сада и будућност. Док то нисам урадила, нисам могла даље да заиста напредујем у лечењу. Ту ми је помогла Ана, наша психотерапеуткиња.

Одласком у ’Јефимију’ ја сам себи продужила живот. Сву подршку коју сам у Јефимији добила од жена које имају посебно место у мом животу ја сам максимално искористила не само за мој опоравак и оздрављење већ и за нешто што сам искористила како бих касније помогла свим женама које су дошле у исту ситуацију у којој сам била и ја. ’Јефимија’ ми је пружила могућност да правим планове за будућност, да волим себе и свој живот, да га учиним лакшим и срећнијим, да радим оно што волим и да живим живот пуним плућима.

2006. г. основала сам Удружење АСКА у Вишеграду. У ’Јефимији’ пружам искуствену подршку женама које се налазе на болничком лечењу и у групама самопомоћи. Активно учествујем на семинарима, конференцијама и РАЦЕ ФОР ТХЕ ЦУРЕ већ 5 година. Трчим, плешем славим живот, аматерски се бавим уметничком фотографијом. Срећна сам што имам много пријатеља а захвална мојој породици и мојим пријатељицама из ’Јефимије’ јер њихова подршка и моја упорност су мој живот.

И даље сваких шест месеци идем на здравствене контроле. Душу сам излечила, али је и стално држим у ’кондицији’ радећи са женама којима је помоћ потребна као што је мени била.

http://www.visegrad24.info/svetlana-novakovic-kako-sam-pobijedila-rak-dojke/amp/visegrad24/
http://opstinavisegrad.com/obiljezen-dan-borbe-protiv-raka-dojke/